Fairtrade Hilversum


Wat houdt de titel Fairtrade Gemeente in?


Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven en maatschappelijke organisaties, inwoners en de lokale overheid samenwerken aan een duurzame economie en maatschappij.

Om een Fairtrade Gemeente te worden, dient te worden voldoen aan de onderstaande criteria:

Criterium 1: Er moet een lokaal Kernteam zijn, dat fairtrade stimuleert en promoot (aan dat criterium werd dus met de oprichting van het Kernteam meteen al voldaan)

Criterium 2: De lokale overheid kiest voor fairtrade

Criterium 3: In een voldoende aantal winkels en horecabedrijven worden fairtrade producten verkocht

Criterium 4: Bedrijven en organisaties gebruiken Fairtrade producten op de eigen werkvloer en dragen die keuze ook uit.

Criterium 5: Er is lokale (media)aandacht voor fairtrade

Criterium 6: De gemeente draagt ook concreet bij aan de invulling van een aantal van de 17 Global Goals en stimuleert Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.


Criterium 2: de lokale overheid kiest fairtrade

In juni 2015 heeft de gemeenteraad van Hilversum zo goed als unaniem een veelzeggende motie aangenomen. Daarin wordt uitgesproken, dat de gemeente het predicaat ‘Fairtrade Gemeente’ ook inderdaad wenst te behalen. De titel past naadloos in het beleid dat gevoerd wordt om van Hilversum een bewuste, duurzame en klimaatneutrale gemeente te maken.

Zo’n keuze is niet vrijblijvend. In de landelijke campagne wordt dat als volgt omschreven: “De lokale overheid kiest fairtrade. Het gemeentebestuur spreekt zich uit vóór fairtrade. De gemeente neemt dit op in beleid en koopt fairtrade in.”

Daarna moet er CAMPAGNE gevoerd worden om te kunnen voldoen aan de criteria 3 tot en met 6
Het streven om te voldoen aan de andere criteria werd de werkopdracht voor het Kernteam Fairtrade Hilversum. Zo’n opdracht wordt alleen maar makkelijker als een grote groep inwoners betrokken wordt bij de campagne. Een gemeente krijgt de titel namelijk niet cadeau. Er moet veel werk verzet worden.